سرور
هر متخصص IT در بدو ورودش به دنیای کامپیوتر و شبکه، با مفهومی به نام سرور (Server) مواجه خواهد شد و قطعا برای او این سوال پیش میآید که سرور چیست و چه کاربردهایی دارد؟ و یا انواع سرورها چیست؟
گاهی کلمه سرور میتواند کمی گیج کننده باشد زیرا این لفظ هم برای سیستمی سخت افزاری کاربرد دارد و هم برای برنامهها و سرویسهایی که روی این سخت افزار درحال اجرا هستند. مفهومی که ما در اینجا قصد داریم به آن بپردازیم همان سرور سخت افزاری واقعی است.
اگر بخواهیم با بیانی ساده سرور شبکه کامپیوتری را تعریف کنیم باید بگوییم زمانی که محدوده یک شبکه داخلی، به یک سرور دسترسی داشته باشد، آن را سرور شبکه مینامند. به این معنا که تمامی کامپیوترهای موجود در این شبکه، از سرور فرمان میگیرند منابع خود را به اشتراک میگذارند و نیازهای تحت شبکه خود را به کمک آن سرور تامین میکنند. مواردی که به اشتراک گذاشته میشوند، می توانند شامل فضای دیسک ، دسترسی سخت افزاری و خدمات ایمیل و… باشند. در واقع سرور شبکه ، کامپیوتری همیشه آماده به کار و قدرتمند است که کار فرمان دادن و یا خدمت رسانی به سایر کامپیوتر های موجود در شبکه را انجام میدهد.
در مقیاس کوچک به راحتی میتوانید کامپیوتر خانگی خود را برای سایر سیستمهای کامپیوتری دیگری که در خانه دارید، تبدیل به یک سرور کنید حال اگر گستره این شبکه را کمی وسیع تر کنیم سرورها در شبکههای بزرگتر نیاز به قرارگیری در یک اتاق سرور یا دیتاسنتر دارند تا با شرایط ویژه از نظرخنک کاری،تامین توان برق،بالاترین سطح امنیت و … نگهداری کنید و بهترین عملکرد را ارائه دهند.
تاکنون با معنا و مفهوم سرور آشنا شده اید اگر علاقه مندید بدانید یک سرور کامپیوتری شامل چه منابع سخت افزاری است و چه انواعی از آن وجود دارد در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.
سخت افزار تشکیل دهنده سرور
هدف اصلی سرور این است که همیشه منتظر درخواستهای کاربران (کلاینت ها) باشد و در سریع ترین زمان ممکن منابع و دادهها را برای آنها به اشتراک بگذارد به گونه ای که اختلالی در جریان کار کاربران ایجاد نشود و تمام وظایف به صورت منظم و سریع انجام شود. برای محقق شدن این هدف لازم است از سخت افزاری در Server استفاده شود که با توجه به اندازه شبکه بالاترین قدرت پردازش را داشته باشد.
معمولا در سرورها از یک CPU بسیار قوی که دارای چند هسته فیزیکی و مجازی است، استفاده می شود. مقدار حافظه RAM بالا و هارد دیسکهایی با سرعت خواندن و نوشتن بسیار سریع و فضای چند ترابایتی از دیگر نیازهای یک سرور است. سرورها در فضایی به نام رک قرار می گیرند و به محلی منتقل می شوند که به صورت دائم به اینترنت متصل باشند و بالاترین تمهیدات امنیتی برای آنها در نظر گرفته شود.
در ادامه به معرفی انواع سرور خواهیم پرداخت.
انواع سرور از نظر قالب بندی
سرورهای Tower یا برجی، سرورهای Rack mount یا قفسه ای و سرورهای Blade یا تیغه ای سه مدل مختلف قالب بندی سرورها هستند.
بزرگترین تفاوت این سه قالب بندی در روش نصب و جایگذاری و همچنین مقدار قابل پشتیبانی از هارد دیسک ، CPU و … آنهاست.
سرورهای rack mount به گونه ای طراحی شده اند که برای نصب شدن به راحتی داخل رک قرار میگیرند در حالی که سرورهای برجی را می توان روی میز یا کف زمین قرارداد و قالبا به رک احتیاجی ندارند. سرورهای blade نیز قابلیت نصب داخل رک را دارند اما تفاوت آن ها با سرورهای قفسه ای در اختصاصی بودن آنهاست. این بدین معناست که هر سرور تیغه ای باید داخل یک رک (در این مورد آن را شاسی می نامیم) قرار گیرد که سازنده آن یکسان باشد. مثلا سرور HP فقط روی شاسی HP قابل نصب است.
انواع سرور نرم افزاری شبکه از نظر کاربردی که دارند:
در ادامه با تعدادی از مهمترین برنامهها و سرویس هایی که روی سخت افزار قابلیت اجرا دارند آشنا می شویم.
۱٫ اپلیکیشن سرورها :
اپلیکیشن سرورها یا سرویس دهنده های نرم افزارهای کاربردی ، سرور هایی هستند که از اپلیکیشن ها میزبانی میکنند. این سرورها نوعی واسط بین کاربر و پایگاه داده ها هستند و نرم افزارهای مورد استفاده کاربران روی این سرور ها نصب میگردد.
۲٫ سرورهای FTP:
سرورهای FTP امکان جابجایی ایمن یک یا چند فایل و دیتا بین رایانه ها را به صورت همزمان و سازماندهی شده، امکانپذیر می کنند و میشود آن ها را به عنوان راه حلی برای تسهیل انتقال فایل در اینترنت در نظر گرفت.
۳٫ سرور های ایمیل:
میل سرور ها تقریباً به همان اندازه سرورهای وب همه گیر و کاربردی هستند. سرورهای پست الکترونیکی از طریق شبکه ها (شبکه های محلی و شبکه های اینترنتی) در سراسر اینترنت ایمیل را ذخیره می کنند و انتقال میدهند.
۴٫ سرورهای پروکسی:
این سرورها بین یک برنامه مشتری (به طور معمول مرورگر وب) و یک سرور خارجی (به طور معمول یک سرور دیگر در وب) برای فیلتر کردن درخواست ها ، بهبود عملکرد و به اشتراک گذاری اتصالات ، قرار میگیرند.
۵٫ سرورهای مجازی:
در سال ۲۰۰۹ ، تعداد سرورهای مجازی مستقر از تعداد سرورهای فیزیکی فراتر رفت. امروزه مجازی سازی سرورها در مرکز داده تقریباً همه گیر شده اند. از Hypervisors گرفته تا ابرهای ترکیبی همگی نوعی از سرور مجازی هستند.
۶٫ سرورهای وب:
سرورهای وب رایانه هایی هستند که صفحات وب را ارائه میدهند (سرویس می دهند). هر سرور وب دارای آدرس IP و نام دامنه است.
۷٫ سرور های DNS:
این سرورها در شبکه مشابه یک دفترچه تلفن هستند. این سرورها نام وب سایت ها را به آدرس IP ترجمه میکنند و بالعکس.
ویژگی های یک سرور خوب
در بازار فروش Server ، شاید برای تعدیل هزینه ها،یکی از گزینه هایی که بررسی می کنید سرور استوک باشد. اگر قصد خرید سرور دست دوم را داشتید برای یک انتخاب خوب موارد زیر را در نظر داشته باشید.
پردازنده قوی مغز یک سرور است. اگرچه این تنها مؤلفه ای نیست که بر عملکرد کلی سیستم تاثیر بگذارد ، اما یکی از مواردی است که بیشتر مردم هنگام تصمیم گیری برای خرید سرور، به آن فکر میکنند.
تعداد و ابعاد هاردی که در شاسی قابلیت جایگذاری دارد و نوع کنترلر آن
برای کارایی بدون وقفه تا جایی که می توانید باید سروری با حافظه بالا داشته باشید. البته در نظر داشته باشید که نوعی از حافظه را انتخاب کنید که با CPU و مادربرد شما مطابقت داشته باشد زیرا ظرفیت کلی حافظه سرور به مادربورد بستگی دارد.
برای این که سرور شما بهترین کارایی را داشته باشد بهتر است از هارددیسکهایی استفاده کنید چرخش هد بالایی دارند و یا هاردهایی که معروف به SSD هستند .
یک سرور دائما باید با کاربران و اینترنت در ارتباط باشد بنابراین اتصال شبکه یکی از مهمترین قسمت های هر سرور است. بسیاری از سرورها دارای ماژول شبکه در مادربرد هستند. همچنین بسته به نوع شاسی از کارتهای شبکه با سرعت های ۱۰گیگ و .. نیز پشتیبانی میکنند.
یک سرور به منبع تغذیه ای قوی احتیاج دارد. همچنین برای همیشه روشن ماندن سرور باید از UPS ها و باتریهای بک آپ استفاده کرد.
نتیجه گیری
در این مقاله سعی ما بر این بود که توصیفی جامع و ساده از مفهوم سرور (سرور شبکه) و کاربردهای آن داشته باشیم. اگر قصد راه اندازی سرور را دارید به شما پیشنهاد می کنیم در مقالات بعدی این وب سایت با ما همراه باشید تا بیش از پیش با جزئیات دنیای فروش سرور و خدمات سرور آشنا شوید و هنگام انتخاب سرور مناسب با ارزیابی ویژگیهای خاص آن کاربردی ترین سیستم سرور را تهیه کنید.